Vrijdagochtend werd ik door de afdelingsarts gebeld over de huidige situatie van Riet.
Gedurende de laatste dagen, eigenlijk vanaf dinsdag gaat het niet zo goed met Riet. De arts denkt nu, naast de blaasinfectie, aan een kleine herseninfarct, aangezien Riet slecht reageert, een dikke tong heeft, slecht slikt, wegzakt naar één kant.
Om dit uit te sluiten zou Riet naar het ziekenhuis moeten voor een hersenscan, maar hiermee is het genezingsproces niet geholpen en geeft alleen verkeerde prikkels aan Riet.
Riet krijgt nu aangepast voedsel, alles in papvorm om verslikken te voorkomen.
Was het de laatste tijd al moeilijk communiceren met Riet, het is nu nog moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Maar geadviseerd wordt rustig aan te doen, alles in overleg met het personeel, dat aangepaste instructies heeft. Zo is drinken wel mogelijk, maar alleen aangedikt (spul van Nutricia, voor baby's). Vrijdagavond heb ik m'n dagelijkse bramensapje op die manier uitstekend met een lepel kunnen voeren.
Maar o,o, wat een vieze troep is dat. Alle vocht (ook thee en koffie) wordt door dit goedje omgezet en een gelei-achtige substantie, waar van de smaak vervolgens niet meer te pruimen is. Riet vindt het niet lekker, dus is drinken (vocht toedienen) nu een heus probleem.
In overleg met het personeel gebruik ik nu onverdunde bramensap. En dat gaat prima.
Zondagmiddag lag Riet in bed. Volgens het dienstdoende personeel was ze erg onrustig, maar ook in bed was ze eigenlijk niet te houden. Mijn komst bracht de nodige rust: binnen 5 minuten was van onrust geen sprake meer en lag Riet ontspannen naar de zachte achtergrond te luisteren, snoepend aan de bramensap. En tussendoor probeerde ze met wijd open ogen haar verhaal te vertellen over iets wat haar zo bezig hield. Haar gezicht straalde.
Gisteravond rond half 6 werd ik gebeld door de afdeling, dat Riet even daarvoor was gevallen: ze was opgestaan uit de rolstoel en onderuit gegaan. Gelukkig zonder nare gevolgen.
Toen ik rond 7 uur kwam, lag ze in bed omdat ze zo moe was. Toen ik de halfdonkere kamer binnenstapte en zij mij zag en herkende, kwam er een grote smile op haar tandeloze gezicht. En weer ontstond hetzelfde tafereel als de middag ervoor: ontspannen genieten van zachte muziek, af en toe snoepend aan de bramensap. Wel merkte ik af en toe lichte trekkingen (schokken), zoals een paar weken geleden.
onclusie luidt, dat Riet aan het einde van haar krachten is. De goede en slechte momenten wisselen elkaar steeds vaker af. Kon ze een paar weken terug nog zelfstandig vluchten naar een rustig plekje, nu is dat er niet meer bij.
Riet knapt -medisch gezien- wel wat op, maar gaat, over het geheel gezien, steeds verder achteruit.
Kortom: niet leuk, en hopelijk vindt het lichaam weer de kracht om te revalideren.
Besproken is, dat het beleid er nu op is gericht, dat ze het de komende tijd zo prettig mogelijk heeft. Voorlopig krijgt ze bloedverdunners.
Ik heb nog eens opgezocht wat een herseninfarct eigenlijk in houdt.
Wikipedia (
http://nl.wikipedia.org/wiki/Herseninfarct)
zegt:
Een herseninfarct, in de volksmond ook wel beroerte genoemd, ontstaat door een blokkade van een bloedvat in de hersenen. Een deel van dehersenen komt zonder zuurstof en voedingsstoffen en ondervindt hiervan schade en gaat minder functioneren of sterft af.
Bij een embolie is een bloedprop van een ander deel van de slagaderlijke circulatie losgeschoten en is vast komen te zitten in een slagader. Dit kan zijn in de hersenen zelf, maar ook in een ader die bloed naar de hersenen brengt. Als een bloedprop losschiet en een bloedvat in de hersenen blokkeert, ontstaat een infarct. Belangrijkste plaatsen waar de stolsels vandaan komen zijn de halsslagaderen (door aderverkalking aldaar) en het hart (doorhartritmestoornissen, vooral bij atriumfibrilleren ('boezemfladderen') en door afwijkingen van de vorm van het hart (bv cardiomyopathie) of de kleppen.
De gevolgen van een herseninfarct zijn afhankelijk van waar in de hersenen het infarct optreedt en de hoeveelheid hersenweefsel dat beschadigd is. Gevolgen die er onder andere kunnen zijn, zijn:frontaal syndroom, verlamming (meestal halfzijdig), gevoelsstoornissen, gezichtsvelduitval, slikstoornissen, afasie. Deze verschijnselen kunnen ook ontstaan na een hersenbloeding. Ze worden samen beschreven onder de noemer CVA (cerebrovasculair accident). Beroerte is de derde doodsoorzaak in de Westerse wereld, na hartaandoeningen en kanker. Van alle patiënten met een beroerte overlijdt een derde binnen het eerste jaar na de beroerte. Ongeveer 10% van de patiënten krijgt opnieuw een beroerte in de loop van het eerste jaar.
Recent onderzoek laat zien dat 70% van de patiënten na een beroerte last heeft van cognitieve, emotionele en gedragsproblemen. Ongeveer 2 op de 5 patiënten ondervindt als gevolg van de beroerte min of meer ernstige beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven. Beroerte is hiermee een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit.
De gevolgen worden bepaald door de plaats in de hersenen waar een beroerte zich voordoet. In elk deel van de hersenen bevindt zich een ander "regelcentrum" voor bepaalde lichaamsfuncties, emoties en gevoelens. Lichamelijke gevolgen van een beroerte kunnen zijn: éénzijdige verlamming, gedeeltelijke blindheid(hemianopsie), afasie/dysartrie. Naast lichamelijke gevolgen zoals éénzijdige verlammingen, is er vaak sprake van "minder zichtbare" gevolgen, vergeetachtigheid, depressiviteit en gedragsveranderingen.
Ik heb in de kantlijn een link bijgeplaatst naar een interessante instructiefilm, waarin het technische verhaal prima is toegelicht door middel van een geacteerd verhaal. Klik daarvoor op de link MET MIJ IS NIKS MIS.