Welkom beste lezer!


Welkom beste lezer!
Misschien heeft het lezen van deze blog je interesse gewekt? Tenslotte raakt dit onderwerp -hoe beangstigend ook- ons allemaal. Als je mij je email-adres geeft, zal ik je op de mailinglist plaatsen, zodat je automatisch een email van mij krijgt bij het verschijnen van een nieuw bericht. Met hetzelfde gemak kun je dat op dezelfde wijze natuurlijk weer ongedaan maken.
Stuur je email naar onderstaand adres en de rest volgt vanzelf.
hvogelaarster@gmail.com

zondag 10 juni 2012

AVOND4DAAGSE 2012

Het heeft er even om gespannen, of het allemaal wel door zou gaan, want de weergoden hadden andere plannen. Er werd regenachtig, koud weer voorspeld, met later in de week wat hogere temperaturen, maar kans op flinke buien.
Maandagavond was het koud, zo'n 13 graden, en halverwege het uurtje wandelen met ruim 80 rolstoelers viel er korte tijd wat regen. Iedereen in het plastic....
Van deze avond heb ik op dit moment geen foto's; de foto's van onze hoffotografe komen later!
Van de wandeling op dinsdag (evenals de woensdag met schitterend en aangenaam weer) heb ik wat foto's:





wachten voor de lift




Riet heeft er echt zin in


En buiten wachten in de heerlijke zon tot de start om 19.00 uur precies.






Het fietspad achter de tennisbanen, met de hoffotografe in actie. Wachten op 'n drankje.






Nog even nakaarten.

Zoals gezegd: de andere foto's komen later.
De laatste avond viel helaas letterlijk in het water; we hebben -gehuld in plastic- 2 keer om de gebouwen gelopen, en zijn toen snel naar binnen gevlucht. Omdat het overvolle restaurant ook nog een drumband met dansmariekes herbergde, zijn wij met onze groep (van de afdeling) naar een aparte zaal (De Harmonie) verhuisd, waar we samen nog een kopje koffie hebben gedronken. 

Even iets heel anders: de ontwikkelingen in het onderzoek rondom Alzheimer staan niet stil. Regelmatig krijg ik informatie uit de wetenschappelijke hoek, en daar wil ik onderstaand wat van meegeven.
Van de ISAO (Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek, website www.alzheimer.nl ) kreeg ik onlangs weer wat informatie:

  
Uit een aantal onderzoeken blijkt dat voeding een rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Een stukje van de puzzel dat in de toekomst wellicht naar een medicijn voor de ziekte leidt. Deze ISAO Update gaat in op een aantal recente onderzoeksresultaten over voeding en alzheimer.
Volgens onderzoekers zorgt het eten van vis, kip, saladedressing en noten die omega-3-vetzuren bevatten voor lagere bloedspiegels van bèta-amyloïde. Dit is het eiwit dat een rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Uit de studie blijkt dat hoe meer omega-3-vetzuren een persoon binnen krijgt, hoe lager het bèta-amyloïde-niveau in het bloed is.
Uit een observatiestudie blijkt dat calorierijke voeding na 70-jarige leeftijd het risico op cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer verdubbelt. Onder de groep mensen die deelnam aan de studie was bij een aantal personen afname van het cognitieve vermogen te zien. Deze patiënten werden op basis van hun dagelijkse calorie-inname in drie groepen opgedeeld. Een inname van ruim 2000 tot 6000 calorieën per dag bleek het risico op cognitieve stoornissen te verdubbelen.
Voedingsmiddelen zoals rood vlees en boter bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren en verhogen daardoor de kans op de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek onder 6000 vrouwen van 65 jaar of ouder aan Harvard University in Boston.
Dwarrelende herinneringen is een verhalenbundel met meer dan 80 uit het leven gegrepen inzendingen rondom de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) publiceerde het boek op Wereld Alzheimer Dag.
Dwarrelende herinneringen
Persoonlijke verhalen over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie
ISBN: 978-90-804982-0-4

De bundel is onder andere te koop via alzheimer.nl.
Heeft u een vraag die te maken heeft met de ziekte van Alzheimer of over de bijdragen van ISAO aan onderzoek naar de ziekte, laat het ons dan weten. Wij beantwoorden uw vraag graag en misschien wordt uw vraag wel opgenomen in de volgende nieuwsbrief. Een vraag? Op zoek naar een antwoord? Laat het ons weten.
Om het onderzoek naar de oorzaken van en behandelingsmethoden voor de ziekte van Alzheimer te blijven steunen, heeft ISAO uw hulp nodig. Word nu donateur en steun ISAO!
Bezoek onze website op www.alzheimer.nl

En ook de volgende informatie is interessant.
Onder het kopje SUCCESVOLLE PROEF MET ALZHEIMER-VACCIN lees ik op dezelfde site:



Een onderzoek, dat werd verricht werd door het Karolinska Instituut in Stockholm, bericht voor het eerst over positieve effecten van een actief vaccin tegen alzheimer. Het nieuwe vaccin, CAD106, kan een doorbraak betekenen in de zoektocht naar een geneeswijze van deze serieus verzwakkende dementie-aandoening. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Lancet Neurology.

De ziekte van Alzheimer is een complexe neurologische dementie-ziekte, waaraan veel mensen lijden en die de samenleving veel geld kosten. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is dementie in deze tijd de snelst groeiende gezondheidsepidemie.
De heersende hypothese over de oorzaak van alzheimer houdt verband met APP (amyloïde voorloper proteïne), een eiwit dat zich vastzet in de buitenste membranen van zenuwcellen en in plaats van deze eiwitten af te breken, vormt het een schadelijke substantie (amyloïde ß) die zich ophoopt tot plaques, waardoor uiteindelijk hersencellen afsterven.

Er bestaat nu geen geneeswijze voor de ziekte van Alzheimer en de medicatie kan slechts de symptomen afzwakken. Om een geneeswijze te vinden, zijn onderzoekers in verschillende richtingen aan het werk, en momenteel is vaccinatie daarvan het meest populair. Het eerste menselijke vaccinatie-onderzoek vond bijna 10 jaar geleden plaats maar werd stopgezet vanwege teveel nadelige effecten. Het vaccin in dat onderzoek activeerde bepaalde witte bloedcellen (T cellen), die het hersenweefsel begonnen aan te vallen.

Deze nieuwe behandeling richt zich op actieve immunisering. Daarbij is een vaccintype ontwikkeld waarbij het lichamelijk afweersysteem wordt geprikkeld zodat het zich beschermt tegen amyloïde-ß. In deze tweede klinische proef met personen is het vaccin doorontwikkeld zodat het alleen de schadelijke amyloïde-ß beïnvloedt. De onderzoekers ontdekten tijdens het 3-jarige onderzoek, dat 80% van de deelnemende patiënten hun eigen beschermende antilichamen ontwikkelden tegen amyloïde-ß, zonder dat er sprake was van schadelijke neven-effecten. De onderzoekers vermoeden dat dit suggereeert dat het CAD106-vaccin een te verdragen behandeling is voor patiënten in een mild tot gematigd stadium van alzheimer. Proeven op grotere schaal moeten nu worden opgezet om de effectiviteit van dit vaccin te bevestigen.
Bron: Karolinska Institutet


Voorlopig weer genoeg leesstof, voor wie hierin is geïnteresseerd. 
De vakantietijd is weer aangebroken. Dit is ook goed te merken in de DrieMaasStede, waar je sommige gezichten opeens na lange (lang in mijn belevingswereld!) tijd weer terug ziet. Goh, waar zat je al die tijd?


Wie binnenkort gaat: ontspan je goed en fijn, want het leven is veel te kort om er niet van te genieten. "Later" kan wel eens te laat zijn.


Tot een volgende keer.