Welkom beste lezer!


Welkom beste lezer!
Misschien heeft het lezen van deze blog je interesse gewekt? Tenslotte raakt dit onderwerp -hoe beangstigend ook- ons allemaal. Als je mij je email-adres geeft, zal ik je op de mailinglist plaatsen, zodat je automatisch een email van mij krijgt bij het verschijnen van een nieuw bericht. Met hetzelfde gemak kun je dat op dezelfde wijze natuurlijk weer ongedaan maken.
Stuur je email naar onderstaand adres en de rest volgt vanzelf.
hvogelaarster@gmail.com

zaterdag 22 oktober 2011

WANDELEN MET RIET


Vanmiddag ben ik met Riet wezen wandelen naar bakker Klootwijk voor eierkoeken. Het was zonnig, maar er stond een frisse wind. Gelukkig had ik een winterjas, warme wanten en een plaid van huis meegenomen, want Riet vond het wel frisjes.
Riet zit de laatste tijd lekker in haar vel; ze kletst je de oren van je hoofd, ziet en hoort veel, reageert goed op wat je zegt. En dat wil ik niet frustreren door een verkoudheid of een longontsteking. 
Enfin, de eierkoek hebben we bij terugkomst in het restaurant opgegeten, met voor Riet een beker warme chocomel met slagroom. 
Terwijl wij daar aan een tafeltje zaten, kwam Peter aanrijden in zijn scootmobiel. Wie is Peter?
Peter is een jongeman van begin 30, die wij al kennen sinds Riet in DrieMaasStede zit. 
Toen Riet nog goed kon communiceren, had zij al direct goed contact met hem. Maar wat is goed?
Peter is zwaar gehandicapt, waarschijnlijk door een dwarslaesie, en zo goed als volledig verlamd. Maar zijn hersens functioneren prima, en dat gaf mogelijkheden voor technische hoogstandjes.


De begane grond van de nieuwbouw is ingericht als verpleegafdeling voor somatische patiënten die nog mobiel zijn. De scootmobiel van Peter is zodanig aangepast, dat hij zich -halfliggend- met zijn ogen en door hoofdbewegingen kan verplaatsen. En dat gaat echt super en snel! Maar de communicatie is uiterst lastig: met alleen ja en nee kom je niet ver als je wat wil zeggen.
En nu zag ik, dat hij een beeldscherm met tekstsymbolen op zijn scootmobiel heeft. En dat kwam hij ons trots laten zien. Zo weten wij nu, dat hij Peter heet, en dat de jonge vrouw (die ik steeds als zijn zus aanzag) zijn vriendin is. En er zit een spraakweergave op, zodat hij "gewoon" kan praten. Er is een wereld voor hem opengegaan. Alles met zijn ogen, ongelooflijk. 

Ik had eigenlijk een heel ander stukje willen schrijven. Over protocollen waar je je zo goed achter kunt verschuilen. Lekker veilig, want alles staat geregeld.
(terwijl ik dit schrijf, zit ik me weer op te vreten) Een protocol is de doodsteek voor een goede communicatie. Soepel meedenken over iets wel of niet doen is niet aan de orde: het protocol is zaligmakend. Jammer, het protocol is kennelijk meer doel dan middel. Zoiets gebeurt in een grote organisatie als een verpleeghuis.

Morgen wordt het weer mooi weer; Riet verheugt zich al op de wandeling! Ik trouwens ook, al wil het met de voetblessure nog steeds niet beteren.

Groet, en tot een volgende keer!

zondag 16 oktober 2011

HET LIJKT WEL ZOMER!

Na een teleurstellende zomer hebben we een zonnige, prachtige herfst, met al geruime tijd relatief hoge temperaturen. Velen grijpen de gelegenheid aan om nog even te genieten van deze prachtige dagen.
Vorige week zondag waren Riet en ik te gast bij Magdalena en haar gezin; altijd een belevenis, en niet alleen voor Riet! 
De manier, waarop de kinderen en Riet met elkaar communiceren, is verbazingwekkend. Zij spreken een taal met elkaar die voor ons, volwassenen, nauwelijks verstaanbaar (begrijpelijk) is. Het is in hoge mate lichaamstaal, zoals alleen kleine kinderen dat kunnen.
En wij, volwassenen, slaan dit met verbazing gade. Deze momenten zijn goud waard.


Al een heel lange tijd
zijn we je een beetje kwijt.
Je bent er wel, en toch ook weer niet,
en vaak doet ons dat veel verdriet.
Je gaat steeds verder bij ons vandaan,
helaas moeten we je laten gaan....


Ergens las ik dit, en het is echt waar. Hoewel Riet opmerkelijk frisse momenten heeft, is ze 's-avonds, als ik tegen zevenen op bezoek kom, vaak te moe om gezellig nog een uurtje samen door te brengen. Al bij de begroeting geeft ze aan, dat ze erg moe is en eigenlijk liever naar bed wil. En wie ben ik dan, om andere dingen te wensen?


Vanaf afgelopen donderdag heb ik mijn avondbezoek verlegd naar de ochtend, 11 uur. Een enkele keer heeft ze ergens anders in het gebouw een programma 's-morgens, maar dat is om 11 uur afgelopen, zodat we daarna samen nog even gezellig bij elkaar kunnen zitten. En dan is ze nog fris genoeg om dit samenzijn als fijn te ervaren.


Wegens een reünie met mijn studiegenoten was ik gisteren in Bergen op Zoom, maar gelukkig was Gerda bereid om het middagbezoek van mij over te nemen. Het mooie weer gaf haar de gelegenheid een wandeling buiten te maken. Ik kreeg wat foto's van Gerda.




Vanmiddag om 3 uur was er de jaarlijkse ziekenzalving, waar ik Riet voor had ingeschreven. In een eenvoudige kerkdienst werden de aanwezige bewoners door de priester door handoplegging en zalving voorzien van de nodige geestelijke bagage. Na afloop was er een gezellig samenzijn met koffie of thee met cake.
Helaas hadden we geen gelegenheid meer om nog een wandeling te maken. 

Tot een volgende keer!

Kijk eens naar het volgende filmpje: