Welkom beste lezer!


Welkom beste lezer!
Misschien heeft het lezen van deze blog je interesse gewekt? Tenslotte raakt dit onderwerp -hoe beangstigend ook- ons allemaal. Als je mij je email-adres geeft, zal ik je op de mailinglist plaatsen, zodat je automatisch een email van mij krijgt bij het verschijnen van een nieuw bericht. Met hetzelfde gemak kun je dat op dezelfde wijze natuurlijk weer ongedaan maken.
Stuur je email naar onderstaand adres en de rest volgt vanzelf.
hvogelaarster@gmail.com

vrijdag 17 augustus 2012

TROPISCHE DAGEN

Eigenlijk had ik op dit moment (vrijdagmiddag 2 uur) op de Jeu-de-Boulesbaan willen staan voor een middag gezellig ballen. Maar toen ik vanochtend tegen twaalven terug keerde van een bezoekje aan Riet, liep het water over mijn rug: lekker thuisblijven dus in de koelte van de schaduw. 
Voor morgen en zondag worden temperaturen verwacht van rond de 30 graden. Naar Nederlandse begrippen wordt dat afzien!
De wandeling met Riet morgenmiddag zal beperkt zijn tot het eerstvolgende bankje in de schaduw; met een sapje en een koek komen we de middag wel door.
Zondagmiddag heb ik een afspraak met Magdalena en Leroy om over allerlei interessante dingen te praten in mijn functie als taalcoach-in-de-praktijk. Zeer waarschijnlijk zoeken we ergens buiten een koel plekje, ook voor de kinderen.

Op zondag 5 augustus beleefden we met de afdeling van Riet de eerste wandelochtend. 
Op initiatief van Geert en Jacqueline was in de driemaandelijkse nieuwsbrief van de afdeling een oproep geplaatst voor vrijwilligers en/of familieleden om deel te nemen aan deze nieuwe activiteit. Helaas was er maar weinig respons, zodat het groepje zeer beperkt was.


De Harreweg, even voor Kethel voor een stop voor de foto. Riet zit in de 2e rolstoel links, met Geert er achter.

Om even over elven vertrokken we over het fietspad langs de tennisbaan richting poldergebied, en met een grote omweg kwamen we via Kethel rond 12.30 terug op de afdeling. Daar stond een heerlijke brunch klaar, met allerlei lekkere hapjes, pannenkoeken, sapjes, door Geert in alle vroegte voorbereid.
De volgende wandeling is op zondagmorgen 2 september, met hopelijk meer deelnemende vrijwilligers. 

Afgelopen weekend was prima wandelweer, dus gewapend met een sapje en een koek trokken Riet en ik erop uit. 
Daags ervoor was Karina ook al wezen wandelen met Riet. 
En dan merk je, hoe leuk zo iets is, want Riet zit te genieten, vertelt hele verhalen, wijst op de kleinste bloemen, moppert als haar zonnehoed of pet afwaait. 

Sinds kort beschik ik over een nieuw mobieltje met de mogelijkheid foto's te maken (handig als ik bij Riet ben).








Gelukkig heeft Riet geen nadelige gevolgen van haar val. Toch is het oppassen, want ze loopt steeds slechter en heeft nu ook overdag regelmatig last van insulten. Ze heeft bij deze korte aanvallen geen beheersing over haar spieren, en is op dat moment volledig krachteloos en stuurloos. 
Heel vervelend, als je net met haar wat aan het schuifelen bent op de afdeling, want dan zakt ze pardoes in elkaar. Goed observeren is het motto, want soms zie je die momenten aankomen.

De wetenschap staat niet stil: voor wie er in is geïnteresseerd, volgt onderstaand wat materiaal.



Editie 75


In gesprek met iemand met dementie

Een gesprek met iemand met dementie kan erg verwarrend zijn. Vaak eindigt het in een verhaal waar geen touw aan vast te knopen is. Hoe kunt u begrijpen wat iemand met dementie precies bedoelt? Rustig en duidelijk spreken is belangrijk en de juiste lichaamshouding helpt. In dit artikel een aantal tips om gesprekken prettiger te laten verlopen.

Lees het gehele artikel


Uit welke stappen bestaat medicijnonderzoek?

Medicijnonderzoek is essentieel in de strijd tegen dementie en andere ziekten. Vaak halen resultaten van onderzoeken de voorpagina's van kranten en nieuwswebsites. Toch worden voorlopige resultaten vaak beschreven als absolute zekerheid. Maar welke onderzoeken zijn echt hoopvol? En hoe lang duurt het voordat het medicijn op de markt komt?

Lees het gehele artikel




Genetische mutatie beschermt tegen Alzheimer

Onderzoekers hebben een mutatie gevonden die dragers beschermt tegen de ziekte van Alzheimer. Dragers worden ook beschermd tegen de normale verstandelijke achteruitgang die gepaard gaat met veroudering. Slechts een beperkt aantal op iedere 1000 personen heeft deze beschermende mutatie. Toch is de ontdekking van groot belang voor onderzoek naar preventie en genezing van de ziekte.

Lees het gehele artikel




Dementie en afwijkend gedrag uitleggen aan kinderen

Kinderen merken het vaak op als grootouders of andere familieleden afwijkend gedrag vertonen door dementie. Het kan zijn dat zij dit uitspreken. Ook kan het zijn dat zij zich in stilte afvragen wat er mis is. Het is daarom belangrijk om bespreekbaar te maken. Maar wat is belangrijke informatie voor kinderen?

Lees het gehele artikel




Onderzoek naar effect persoonsgerichte zorg

Mensen met dementie hebben niet alleen behoefte aan goede zorg en begeleiding, maar ook aan sociale en emotionele begeleiding. In de zogenaamde 'persoonsgerichte zorg' staat dit centraal. Drs. Bernadette Willemse is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos Instituut en doet onderzoek naar het effect van persoonsgerichte zorg. Zo wil zij de zorg voor mensen met dementie verbeteren.

Lees het gehele artikel




Deelnemers verschillende onderzoeken gevraagd

Wilt u een bijzondere bijdrage leveren in de strijd tegen dementie? Neem deel aan onderzoek. Regelmatig zijn verschillende onderzoekende instanties op zoek naar personen die willen meedoen aan medicijnonderzoek of gespreksgroepen.

Bekijk de pagina met onderzoeksoproepen




Potentieel nieuw medicijn stabiliseert Alzheimer 

Op het internationale AAIC congres zijn de hoopvolle resultaten van een klein onderzoek gepresenteerd. 16 personen met matig tot gevorderde Alzheimer kregen drie jaar lang een medicijn tegen afweerstoornissen. Vier van de patiënten gingen in deze periode niet achteruit. Een uniek resultaat. Nog nooit werd de achteruitgang door de ziekte van Alzheimer zo lang stilgezet. Een belangrijke stap voor de wetenschap, maar de betekenis voor de patiënt van nu is beperkt.

Lees het gehele artikel

Maar ook uit andere bronnen kunnen we putten:

Twee Amerikaanse farmaceutische bedrijven stoppen met het onderzoek en de verdere ontwikkeling van een middel tegen de ziekte van Alzheimer nadat de resultaten van fase III trials tegenvielen. In een fase III trial krijgt een grote groep patiënten het middel toegediend en wordt het effect vergeleken met dat van een andere behandeling (of een placebo).
Bapineuzumab is bedoeld om plaquevorming in de hersenen tegen te gaan. Het werd ontwikkeld door Johnson & Johnson en Pfizer. De verwachtingen waren hooggespannen. Johnson & Johnson heeft alleen al in 2009 1,2 miljard euro in het middel geïnvesteerd. Maar nu is duidelijk dat de intraveneuze versie van het middel de verwachtingen in ieder geval niet waarmaakt. Sommige patiënten laten niet meer cognitieve of functionele verbeteringen zien dan na behandeling met een placebo.
Het resultaat van de behandeling was bij patiënten die drager zijn van een gen dat het risico op Alzheimer verhoogt ook niet beter dan bij hen die geen drager zijn van dat gen. Verder onderzoek met de intraveneuze toediening wordt gestaakt. Het onderzoek met subcutane toediening gaat wel nog door. Fase III trials met een vergelijkbaar middel, solanezumab van Eli Lilly, lopen nog.
Bron:   BBC News 

Alzheimer zou weleens beter behandeld kunnen worden met medicijnen tegen hart- en vaatziekten. Dat is de inzet van een nieuw onderzoek van het LUMC en het AMC. Een uiterst krachtige scanner gaat dit mogelijk maken.  Lees verder:   http://www.alzheimer.nl/nieuws.html?zoom=371 

Aan de mogelijkheid van een goedkope, comfortabele test voor de ziekte van Alzheimer wordt al meerdere jaren gewerkt. Maar eerdere onderzoeken lieten zich moeilijk   kopiëren. In een studie die binnenkort in het tijdschrift Neurology gepubliceerd zal worden, hebben wetenschappers een stap gezet in de richting van het ontwikkelen van een bloedtest voor de ziekte van Alzheimer.  

Hartelijke groeten,
en tot een volgende keer.

Riet met haar nieuwe zomerjas en -hoed aan de wandel 18-8-2012