Welkom beste lezer!


Welkom beste lezer!
Misschien heeft het lezen van deze blog je interesse gewekt? Tenslotte raakt dit onderwerp -hoe beangstigend ook- ons allemaal. Als je mij je email-adres geeft, zal ik je op de mailinglist plaatsen, zodat je automatisch een email van mij krijgt bij het verschijnen van een nieuw bericht. Met hetzelfde gemak kun je dat op dezelfde wijze natuurlijk weer ongedaan maken.
Stuur je email naar onderstaand adres en de rest volgt vanzelf.
hvogelaarster@gmail.com

zaterdag 23 juli 2011

AVOND4DAAGSE 2011

Er is lang naar uitgekeken door menig bewoner, maar nu was het dan toch zover: de avondvierdaagse van DrieMaasStede.
De weersverwachting was niet geweldig voor deze happening, maar in het uiterste geval had de organisatie altijd nog een binnenprogramma achter de hand. 
In tegenstelling tot de Nijmeegse variant startten wij op maandagavond, met de donderdag als slotavond. De reden hiervan is heel simpel: heel veel vrijwilligers komen uit eigen personeel, die dit in hun vrije tijd doen. En de vrijdagavond is voor velen "weekend", dus bestemd voor andere prettige zaken.


Met 90 rolstoelers, ongeveer 10 wandelaars en evenzoveel begeleiders gingen wij maandagavond om 19.00 uur van start, begeleid door 4 politiemensen te fiets om ons te helpen bij het oversteken van lastige verkeersaders. Een stoet van ruim 200 personen!
Vanwege de dreiging van regenbuien kregen de bewoners een plastic poncho mee. En inderdaad: halverwege barstte een pittige bui los. Een koddig gezicht, al die kleurige plastic coconnetjes met feestmuts, slingers en ballonnen.
(Als je klikt op de foto's, worden ze uitvergroot! En om terug te keren naar de tekst: klik op het 'terugkeerpijltje' links bovenaan.)Het organiseren van zo'n festijn vergt de nodige inventiviteit van de begeleiders. Als de stoet eenmaal op weg is, gaat alles op rolletjes, maar op de "stilstaande" momenten is het vooral zaak om de moed erin te houden met veel 'potjes met vet' en andere hoogstandjes van onze nationale liederenschat.

Donderdagavond was het intocht, met bloemen, muziek en medaille. Dit jaar werd de muziek verzorgd door 'n shantykoor uit de omgeving: veel herrie in een veel te volle zaal...... Voor Riet absoluut geen pretje!

Dit brengt me op de status quo van Riet. Aan bovenstaande foto's is af te lezen, dat Riet zich meer en meer terug trekt in haar eigen wereldje. Als je haar aanspreekt, moet ze moeite doen om je gezicht te vinden. En pas dan is er herkenning van een voor haar bekend gezicht. Of het meer is dan 'iets bekends' is vaak de vraag.

In de drukte van de huiskamer voelt ze zich niet thuis. Als ze zich goed voelt, gaat ze lopen. In de gangen, met gebogen hoofd, alsof ze aan het mediteren is.
Als ik haar bij mijn bezoekjes zo aantref, zal ze niet reageren op mijn roep. Pas als ik vlak voor haar sta en haar aandacht vraag, kijkt ze op, ziet me en verandert van een afwezige in een blije vrouw.
Ja, het gaat bergafwaarts met Riet. Regelmatig lees ik de dagrapporten, en daarin vind ik steeds vaker opmerkingen als 'afwezig' en 'instabiel' en 'onrustig en huilerig'. 
Heel af en toe (de momenten worden steeds schaarser) lukt het me een babbeltje met Riet te maken. En dan heb ik het niet over een 'gesprek', want dat kan al maanden niet meer. Nee, ze heeft dan een rustig moment, waarop ze murmelend wat aan mij probeert te vertellen. Verstaanbare woorden, maar zonder verband. En niet in herhaling te krijgen, want op het moment dat ze worden uitgesproken, zijn ze al vervlogen.
Nee, het contact is helaas nog uitsluitend non-verbaal. Een aanraking van de hand doet vaak wonderen. Maar ook je stem: gewoon iets vertellen. Luisteren kan ze goed, en ze vindt het prettig om op die manier contact te hebben.

De komende weken zal het wandelen wat lastig worden, want de wijk wordt opgehoogd en opnieuw bestraat. Eindelijk, want de huidige staat van de bestrating is al jaren erg slecht.
Het verkeer moet tijdens die periode omrijden via de speciale bouwstraat, langs het talud van de beruchte A4-in-aanleg. En wandelen is dan alleen nog mogelijk via dezelfde bouwstraat.

Ook de renovatie van de oudbouw is in volle gang. De hoofdingang is nu verplaatst naar de ingang bij het restaurant, wat voor de bezoekers van de nieuwbouw een stuk korter is.

Zodra de officiĆ«le foto's van de avondvierdaagse beschikbaar zijn, zal ik ze scannen en toevoegen aan bovenstaand verslag.

Hartelijke groet,
Hans  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volg ons met Email