Welkom beste lezer!


Welkom beste lezer!
Misschien heeft het lezen van deze blog je interesse gewekt? Tenslotte raakt dit onderwerp -hoe beangstigend ook- ons allemaal. Als je mij je email-adres geeft, zal ik je op de mailinglist plaatsen, zodat je automatisch een email van mij krijgt bij het verschijnen van een nieuw bericht. Met hetzelfde gemak kun je dat op dezelfde wijze natuurlijk weer ongedaan maken.
Stuur je email naar onderstaand adres en de rest volgt vanzelf.
hvogelaarster@gmail.com

zaterdag 5 november 2011

TERUG VAN WEGGEWEEST

Sinds enkele weken zit ik in een spagaat. Figuurlijk dan, want ik kan nauwelijks met goed fatsoen m'n schoenveters strikken.... 
Zoekend naar de juiste woorden om dit bericht kort maar duidelijk te houden, lees ik de tekst onder de grote foto die me steeds weer doet schrikken wanneer ik deze weblog opent. "het gaat over Riet en haar reis vanuit de wereld van communicatie, redeneren, overleggen, beslissen en begrijpen naar de wereld van de Alzheimerpatiënt
Ik heb het gevoel, dat de reis van Riet ten einde is; dat zij haar thuis heeft bereikt. 
De communicatie met Riet blijft beperkt tot heel basale aspecten: een vriendelijke blik; een aai over je arm; een enkel woord waarvan de betekenis lang niet altijd duidelijk is; weer een glimlach omdat je heel dichtbij tegenover haar zit en ze van jouw aandacht zichtbaar geniet. Heel klein.
Riet is rustiger geworden. Niet meer die extreme angst, afgewisseld door boosheid over wat haar overkomt. 
Riet kan nu echt genieten van de dingen om haar heen. Ze praat in zichzelf over allerlei beelden die zich, onzichtbaar voor ons, voor haar afspelen. Soms prettige, soms vervelende beelden, te beoordelen aan haar mimiek.


Spagaat: voor mij is nu een nieuwe periode aangebroken. De rust die over Riet is neergedaald, geeft mij de impuls om de cocon waarin ik mij zo'n 3 jaar bevond, open te breken en mijn blik meer op de toekomst te richten. 
Natuurlijk, deze weblog is het reisverhaal van Riet, en ik wil dat ook graag zo houden. Wij hebben vele jaren samen opgetrokken, letterlijk en figuurlijk. En nu scheiden onze wegen: Riet blijft thuis, haar thuis, en ik ga nieuwe wegen bewandelen en oude paden herontdekken.
De spagaat is: moet ik gas terug nemen en die toekomst afhouden? Of moet ik juist die intense zorg voor Riet afbouwen en dit meer aan anderen overlaten?
Als ik m'n agenda bekijk, dan vallen mij een paar aantekeningen op: 
12 oktober: koken voor 6 eters, Italiaans, alles vers
15 oktober: contactdag oud-studenten (Bergen op Zoom) (jaarlijkse bijeenkomst van studievrienden)
16 oktober: jaarlijkse ziekenzalving
25 oktober: (taal)coaching van Cenk (2-wekelijks)
26 oktober: familie&vriendenbezoek in het Brabantse
30 oktober: Theevisite met Riet bij Magdalena & gezin


En het gaat verder: sinds 1 november krijgt Riet iedere dinsdagochtend koffievisite van Jacquelien, een vrijwilligster, die -na jarenlang jeugdwerk- zich heeft aangemeld voor ouderenbezoek. Heel dapper heeft ze zich in deze wereld gestort. Hopelijk gaat zij het redden!
Na 7 jaar afwezigheid heb ik me weer aangemeld bij het koor, waar Riet en ik vanaf het begin altijd met veel plezier gezongen hebben. Afgelopen donderdag kwam ik weer in een vertrouwde omgeving: het voelde als een warm bad. 
En gisteravond was ik als gast aanwezig bij de "Dag van de Dialoog". Onder het genot van een heerlijke maaltijd werd er in groepen van 8 personen met elkaar gesproken over cultuur en cultuurverschillen. De groep was gemixt: Afghanistan, Marokko, Dominicaanse Republiek. De dialoog was er. Prima.


Het is toch nog een lang verhaal geworden. Ik hoop maar, dat jij, lezer,  niet afgeschrikt wordt, en ook mijn volgende berichten over Riet (en soms van mij) wil blijven lezen!


Lang niet alle lezers zijn bij mij bekend, zodat ik die groep nooit kan melden als er een nieuw stukje is geschreven. Wil je op de mailinglist, zodat je automatisch geïnformeerd wordt, geef dan je e-mailadres even aan mij door. Je wordt dan -volkomen anoniem- op de hoogte gehouden. 


Tot slot nog een paar foto's die Gerda maakte tijdens haar wandeling met Riet.


Tot een volgende keer, 
en geniet van het mooie, zachte weer!

2 opmerkingen:

  1. Riet kan niet verder, zij gaat alleen nog stapjes terug ..... Jij mag verder, je hebt nog genoeg wegen te bewandelen in dit leven. Probeer hiervan te genieten, hoe moeilijk dat ook vaak is .... Ik zie 't bij een goede vriend die dit niet goed kan en 't voor zichzelf zó moeilijk maakt ....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk aan jullie allebei!!

    BeantwoordenVerwijderen

Volg ons met Email