Welkom beste lezer!


Welkom beste lezer!
Misschien heeft het lezen van deze blog je interesse gewekt? Tenslotte raakt dit onderwerp -hoe beangstigend ook- ons allemaal. Als je mij je email-adres geeft, zal ik je op de mailinglist plaatsen, zodat je automatisch een email van mij krijgt bij het verschijnen van een nieuw bericht. Met hetzelfde gemak kun je dat op dezelfde wijze natuurlijk weer ongedaan maken.
Stuur je email naar onderstaand adres en de rest volgt vanzelf.
hvogelaarster@gmail.com

zondag 29 juli 2012

RIET IS WEER GEVALLEN

Afgelopen woensdagochtend werd ik om half 9 gebeld door de afdeling: Riet is gevallen toen ze van tafel opstond. 
Omdat ze moeite heeft met haar motoriek (dus ook haar evenwicht) is ze onderuit gegaan en op haar rug terecht gekomen, en waarschijnlijk ook op haar hals of hoofd.
De eerste indruk was niet alarmerend, dus ik kon gewoon die middag op bezoek komen volgens plan.


Die woensdagmiddag had ik een afspraak om met Magdalena en haar kinderen naar de speeltuin te gaan in het Beatrixpark (Schiedam) met aansluitend een bezoek aan Riet, om daar samen een ijsje te eten. 


De trouwe lezers weten, dat Riet en ik 3 jaar geleden bij Magdalena in beeld kwamen als taalcoach, want Magdalena sprak alleen Pools en Engels, en wilde graag GOED Nederlands leren. Alle cursussen ten spijt (en ze heeft er ondertussen best een aantal gehad) blijkt de praktische uitvoering (spreken en schrijven) een voortdurende handicap.
Als taalcoach beperken wij ons bewust tot praten en emails.
De corrigerende functie is vooral "prettig", en vooral niet blokkerend. En dit houden we nu al ruim 3 jaar vol, en naar mijn mening met groot succes.


De fijne picknick-middag in het Beatrixpark sloten we af met een bezoek aan Riet, die meteen de kinderen en Magdalena herkende. Ruggespraak met het personeel leerde, dat Riet weinig last had van haar val, zodat we ons gezamenlijk naar het restaurant verplaatsten voor het beoogde ijsje op het terras. 


Donderdagmiddag had Riet een BBQ in de huiskamer, bestaande uit allerlei lekkere hapjes en gegrilde stukjes kip,
verzorgd door Geert en Jacqueline. 
Het viel me op, dat Riet verkrampt in haar stoel zat, diep voorover gebogen, en weinig spraakzaam, al liet ze zich de hapjes bijzonder goed smaken.
Ik hoorde, dat ze een forse verkleuring (blauwe plek) op haar rug had, wat voor mij de verklaring voor haar verkrampte houding (pijn!) was.
Vrijdagmorgen lag Riet om half 11 nog in bed, omdat ze aangaf pijn te hebben; de arts zou geraadpleegd worden.
Gisterochtend (zaterdag) kwam de arts toen ik weer naar huis ging. Riet was nog steeds niet de oude.....
Vanochtend zag ik gelukkig een heel andere Riet: vrolijk en spraakzaam op haar manier, en ze was zelfs in staat tot het uitspreken van de goed verstaanbare volzin: "hoe gaat het met jou?" Ik was sprakeloos, want dit had ik al tijden niet meer meegemaakt.
De remedie? Sinds gistermiddag heeft ze een kuur paracetamol. En ik altijd maar denken, dat dit middel vooral een waarde als placebo heeft.... Bij Riet werkt het prima!


In mijn vorige bericht schreef ik over de voorgenomen wandeling met Jos in Wallis, Zwitserland. Het is een heerlijke wandeling geworden van 3 dagen. 


Pittig, dat wel! Veelal ongebaand, dwars door wijngaarden, steil omhoog of omlaag. 
Wie meer foto's wil zien moet eens klikken op de volgende link (en dan de diavoorstelling of slideshow kiezen, want Jos heeft geprobeerd een en ander in een verhaal te gieten): https://picasaweb.google.com/105507232490920216038/WALLISMetJOSJuly162012?authkey=Gv1sRgCNLC8N7vkKDmJg#


De afgelopen dagen kreeg ik meerdere artikelen onder ogen over "Alzheimer". Zin of onzin? Lees zelf....


Onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St Louis (USA) beweren dat de vijf belangrijkste tekenen van de ziekte van Alzheimer kan worden gedetecteerd tot 25 jaar voordat de patiënten met geheugenproblemen te maken krijgen. Dat meldt The Telegraph.
Lees verder in: http://www.alzheimer.nl/nieuws.html?zoom=358


Onderzoekers hebben een mutatie gevonden die dragers beschermt tegen de ziekte van Alzheimer, zo meldde het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature. Dragers van de mutatie worden bovendien beschermd tegen de normale verstandelijke achteruitgang die gepaard gaat met veroudering. Op iedere 1000 personen hebben slechts enkelen deze beschermende mutatie. 


Wetenschappers hebben ontdekt dat het toedienen van een mix die bestaat uit drie stofjes het geheugen van Alzheimerpatiënten kan verbeteren. De laatste experimenten zijn veelbelovend.
Alzheimer ontstaat doordat synapsen – verbindingen tussen cellen in de hersenen – wegvallen. De mix die wetenschappers nu ontwikkeld hebben, remt het wegvallen van die synapsen niet af, maar stimuleert de aanmaak van nieuwe synapsen. 

Genmutatie beschermt tegen Alzheimer en cognitieve stoornis bij verouderingOp 11 juli werd in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature een belangrijk nieuw onderzoek over Alzheimer gepubliceerd.
Genmutatie beschermt
Onderzoekers in IJsland hebben een genetische mutatie ontdekt die beschermt tegen het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Dragers van de genmutatie hebben een hogere kans om 85 jaar oud te worden zonder Alzheimer dementie.  Dit komt doordat de mutatie de aanmaak verlaagt van amyloid-beta 42. Dit eiwit slaat neer in de zogenaamde plaques in hersenen van patiënten met Alzheimer.

Op het internationale AAIC congres presenteerden onderzoekers de hoopvolle resultaten van een klein onderzoek. 16 personen met matig tot gevorderde Alzheimer kregen drie jaar lang een medicijn geïnjecteerd tegen afweerstoornissen. Vier van de patiënten gingen in deze periode niet achteruit. Een uniek resultaat, omdat Alzheimer een progressieve ziekte is. Dit betekent dat mensen over meerdere jaren gemeten altijd achteruit gaan. Het is voor het eerst dat een medicijn de ziekte gedurende een langere periode tot stilstand brengt.

Lees verder: http://www.alzheimer-nederland.nl/actueel/onderzoek/2012/juli/alzheimer-tot-stilstaan.aspx

Echtgenoot en ik hebben mijn ouders gisteren weggebracht naar een vakantie adres. Daar is hulp en ondersteuning voor mijn vader en wij hopen dat mijn moeder wat tot rust kan komen en ook eens weer wat meer andere mensen spreekt. We merken dat haar kringetje ook steeds kleiner wordt.

Tot slot: gisteren maakte ik enkele foto's van Riet, waarbij ze aangaf, dat ze het niet naar haar zin had. Nu is de oorzaak volkomen duidelijk.


De hartelijke groeten,
en tot een volgende keer.
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volg ons met Email