Welkom beste lezer!


Welkom beste lezer!
Misschien heeft het lezen van deze blog je interesse gewekt? Tenslotte raakt dit onderwerp -hoe beangstigend ook- ons allemaal. Als je mij je email-adres geeft, zal ik je op de mailinglist plaatsen, zodat je automatisch een email van mij krijgt bij het verschijnen van een nieuw bericht. Met hetzelfde gemak kun je dat op dezelfde wijze natuurlijk weer ongedaan maken.
Stuur je email naar onderstaand adres en de rest volgt vanzelf.
hvogelaarster@gmail.com

dinsdag 10 april 2012

De Nieuwe Palmboom

"De Nieuwe Palmboom", zo heet de afdeling waar Riet sinds kort verblijft, is genoemd naar één van de 5 enorme graanmolens die Schiedam thans nog rijk is. 
Deze afdeling is een specifieke verpleegafdeling: ieder van de 36 bewoners heeft intensieve zorg nodig, in tegenstelling tot de afdeling waar Riet voorheen verbleef: daar zie je ook bewoners, die nog vrij actief en zelfstandig kunnen functioneren, maar ook fel op elkaar kunnen reageren.


Wat allereerst opvalt als je deze afdeling binnen loopt, is, dat het allemaal wat rustiger, relaxter oogt. Natuurlijk: behoorlijk wat bewoners zijn letterlijk aan het eind van hun latijn, maar des te meer valt de persoonlijke benadering op. 
Met dezelfde minimale bezetting als op de vorige afdeling krijgt men het toch voor elkaar de zaak draaiende te houden.
Het is de manier van werken, die (naar mijn idee) afwijkt, en dat begint al bij het eerste contact 's-morgens vroeg: een vriendelijke, rustige begroeting, met veel aandacht voor "het zich welbevinden". Even geen zin? Geen probleem. Belangrijk is, dat de bewoner op een prettige manier aan de dag begint.
Zo vond ik Riet de laatste zaterdag van maart om 10 uur in haar pyjama aan het ontbijt. Ik wilde met haar naar het (klassieke) koffieconcert in het restaurant, zoals elke laatste zaterdag van de maand. Maar nu dus even niet!
Deze manier van werken kost natuurlijk 's-morgens meer tijd voor het personeel, maar voorkomt wel, dat bewoners soms mokkend en tegendraads in de huiskamer aan de dag beginnen.


Een rustige afdeling: zowel 's-morgens als 's-middags zijn er activiteiten voor de bewoners, maar altijd in kleine groepjes, en nooit meer dan 1 activiteit per dag. De meesten kunnen immers de energie niet meer opbrengen voor teveel acties.
Op deze afdeling (waar de meesten problemen hebben met spreken (afasie) en de motoriek (apraxie)) is veel aandacht voor andere manieren van communicatie. Er wordt doelgericht gewerkt met geur en kleur, met smaak en geluid.


Riet viel al diezelfde eerste week met haar neus in de boter: een middag met allerlei lekkere hapjes!
En ook het paasmenu mocht er zijn:
- witlofsoep
- aardappelsalade met raapsteeltjes, eieren en soldaatjes
- karnejus met verse munt
- blintzes met zure room en warme jam
- panna cotta van yoghurt met witte chocolade en frambozen
- koffie of thee complet
Over 2 dagen verdeeld en alles ter plaatse door Geert en Jacqueline bereid en opgediend! Grote klasse! 
En natuurlijk geweldige hulp van extra personeel en familie!


Vrijdagmiddag is er een verjaardag-maaltijd. Dan wordt er voor de bewoners, die de afgelopen periode jarig waren (en hun naaste familie) gekookt, door dezelfde personen.
Helaas ben ik verhinderd, dus verschuift de verjaardag-maaltijd van Riet naar een volgende gelegenheid.


Voor de beeldvorming nog een plaatje van de nieuwbouw waar Riet woont:


Riet woont in de rechtervleugel, op de 1e verdieping, en kijkt vanuit de huiskamer uit in zuidwestelijke richting, op 200 meter afstand van de A4 (in aanleg).
Het ronde gebouw bevat het prachtige restaurant annex concertzaal, en diverse andere faciliteiten, waaronder kleine zaaltjes, kapper, winkeltje, bibliotheek, zwembad.
Het witte deel op de achtergrond is de oudbouw, waarvan een groot gedeelte al is gerenoveerd. Daar bevinden zich alle kantoren, en andere voorzieningen als arts, fysio, centrale keuken, dagbehandeling, en nog wat (tijdelijke) afdelingen.


Van de oude afdeling ontving ik nog 2 foto's, die gemaakt zijn tijdens de receptie op 1 januari 2012. De hapjes zijn door de afdeling zelf verzorgd.

 Op de bovenste foto met Marjolein Vermeulen (teamleidster), daaronder met good-old Peggy de Jong.


O ja, Riet en ik zijn ook weer (na de lange winterperiode) op theevisite (= koffie met gebak!!) bij Magdalena en haar gezin geweest. Nou, voor Riet was die middag een WERELDMIDDAG!
Ze heeft met volle teugen genoten van dat bezoek.
Zolang dit nog gaat, willen we het graag blijven doen.


Tot een volgende keer!
  Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volg ons met Email