Welkom beste lezer!


Welkom beste lezer!
Misschien heeft het lezen van deze blog je interesse gewekt? Tenslotte raakt dit onderwerp -hoe beangstigend ook- ons allemaal. Als je mij je email-adres geeft, zal ik je op de mailinglist plaatsen, zodat je automatisch een email van mij krijgt bij het verschijnen van een nieuw bericht. Met hetzelfde gemak kun je dat op dezelfde wijze natuurlijk weer ongedaan maken.
Stuur je email naar onderstaand adres en de rest volgt vanzelf.
hvogelaarster@gmail.com

zondag 25 november 2012

DE NIEUWE ROLSTOEL VAN RIET

Sinds vorige week heeft Riet een nieuwe rolstoel, aangepast aan haar huidige fysieke (on)mogelijkheden. 
Al een tijdje zakte ze naar rechts weg, en had ze steeds vaker moeilijkheden om haar hoofd rechtop te houden.

Omdat ze ook problemen met haar bed had vanwege haar lengte, heeft ze nu een langer bed, met een luchtmatras in verband met doorligproblemen aan hielen en onderrug. 
Voor wie hier meer over wil weten, kan eens kijken op http://nl.wikipedia.org/wiki/Decubitus

Vanwege deze doorligproblemen Is haar rolstoel eveneens voorzien van een luchtkussen. Evenals van een hoofdsteun en een kantelmechanisme om de stoel in een "relax"-stand te veranderen.





De kleine achterwielen maken het wandelen vermoeiender dan de grote wielen van de oude stoel. 
Vanochtend hebben we met de afdeling weer een wandeling gemaakt in de buurt. Vanwege de storm zijn we niet de polder ingetrokken, maar binnen de bebouwing gebleven. Het was een zeer geslaagde wandelochtend, maar voor mij is deze ervaring wel een reden om een hulpmotortje aan te vragen. Zeker voor de dames, die bij goed weer met Riet een wandeling willen maken!

Al vaker heb ik het geschreven: het gaat langzaam maar zeker steeds minder goed met Riet. Ze is nu permanent veroordeeld tot bed en rolstoel; ze kan zichzelf niet meer verplaatsen, verliggen of verzitten; kan niet meer staan.
Om haar te helpen met wassen, aankleden, toiletgang moet men haar met 2 personen en een tillift helpen. Voorheen ging dit nog met de zogenaamde actieve methode (lus onder de oksels door om te helpen bij het zelfstandig staan), maar nu kan ook dat niet meer. Nu past men de passieve methode toe: Riet zit/ligt op een deken, die aan lussen aan de lift verbonden wordt, zodat ze volledig getakeld wordt.




Het doorliggen is pijnlijk, Riet krijgt er medicijnen voor op basis van morfine, wat haar suf maakt. 
Al bij al is Riet op dit moment een zorgenkindje. Ze krijgt alle aandacht om haar dagen zo prettig mogelijk door te brengen. Het is goed aan haar te merken: haar prettige karakter en haar gevoel voor contact maken de pijntjes dragelijk. Ze lacht vriendelijk naar ieder die zich met haar bezig houdt!

Ondertussen gaat ook voor mij het leven verder. 
Op 5 november ben ik verhuisd. Met behulp van een paar vrienden zijn de grote spullen verhuisd; de rest is de afgelopen weken in dozen met mijn eigen verhuiswagen (Berlingo, wat een uitkomst!) verhuisd. Langzaam maar zeker wordt de flat een eigen plek, waar ik me thuis ga voelen.

Het volledig schoon opleveren van de oude woning heeft me veel energie gekost. Alles moest eruit, tot en met de pluggen in muur en plafond. 
Reeds 3 keer is de shredder (versnipperaar) geweest om het "grof-vuil" weg te werken: kasten, vloeren, alles ging er in.
Nu nog het meubilair wat ik aan de straatstenen niet kwijt kon... Complete zithoek, toilettafel, kastjes: alles in de shredder.
In de loop van deze week moet alles weg zijn, en het huis "veegschoon", zodat ik de sleutel kan inleveren.
Psychologisch keerpunt. Of -zo je wilt- startpunt van een nieuwe fase in mijn leven.

Ik houd jullie op de hoogte van ons beider leven.

Nog wat uit de media:
Nieuwe medicijnstudies Alzheimer in 2013 

Een groep samenwerkende wetenschappers start begin 2013 nieuw onderzoek naar erfelijke Alzheimer. De wetenschappers testen minimaal twee soorten medicijnen. Hiermee hopen zij het schadelijke Alzheimereiwit 'amyloid-beta' uit de hersenen te verwijderen. De Amerikaanse zusterorganisatie van Alzheimer Nederland investeert 4,2 miljoen dollar in het onderzoek.

Lees het volledige artikel
 




Pijn bij dementie vaak niet behandeld in verpleeghuis 

Mensen met dementie in verpleeghuizen worden structureel onderbehandeld voor pijnklachten. Deze onderbehandeling kan verregaande gevolgen hebben, zoals depressie, gedragsveranderingen en een snellere achteruitgang. Opvallend is dat de onderbehandeling niet afhankelijk is van het stadium van de ziekte. De helft van de bewoners met dementie die zelf aangeven pijn te hebben, krijgt geen pijnbestrijding.

Lees het volledige artikel
 


 Wetenschapper aan het woord: drs. Janne Papma 

De laatste jaren onderzocht Janne Papma de effecten van beschadigingen aan de kleine bloedvaten van het brein bij mensen in het voorstadium van dementie. Zij maakte hiervoor gebruik van geavanceerde hersenscantechnieken om de vorm, grootte en de functie van de hersenen te bekijken. De resultaten van haar onderzoek zijn bekend en leiden tot een vervolgonderzoek.

Lees het volledige artikel
 




Met casemanagement goedkoper en langer thuis 

Al jaren pleit Alzheimer Nederland voor een persoonlijke begeleider voor mensen met dementie en hun naasten, een zogenaamde casemanager. Casemanagement is bewezen kosteneffectief en komt tegemoet aan de wens van dementiepatiënten en hun familie, die het liefst thuis blijven wonen met goede ondersteuning. Recent besteedden de Volkskrant en het Medisch Contact aandacht aan deze vorm van zorgverlening.

Lees het volledige artikel
 

Tot een volgende keer. 

6 opmerkingen:

  1. Best Hans.

    Lees al einige tijd mee.
    Maar reageer niet vaak of bijna niet.
    Nu las ik op de blog van Inge dat je vrouw Riet overleden is.Gecondoleerd.
    Ik wens je heel veel Sterkte en Kracht toe.
    Hartelijke groet,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt, Marianne.
    Als alles achter de rug is, zal ik een laatste hoofdstuk toevoegen aan deze weblog.
    Natuurlijk blijft dit reisverslag (want zo is het verhaal begonnen) nog een tijdje in de lucht. Van de kant van de zorgverleners (de professionals) is behoefte aan verhalen vanuit de familie, omdat dit aspect niet of nauwelijks in de opleiding wordt aangeroerd. Wassen, aankleden, eten geven kunnen ze allemaal, maar de mens benaderen in zijn dementie is een heel ander verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Hans,

    Ik lees en leef al enige tijd mee, maar reageerde tot nu toe nooit. Op de blog van Inge las ik dat je lieve Riet overleden is. Gecondoleerd en heel veel sterkte toegewenst in deze moeilijke periode. Ik heb veel gehad aan je blog, mijn moeder zit nog in een redelijke fase, maar gaat steeds meer achteruit. Heel veel kracht om het gemis van je lieve vrouw een plekje te geven. Ik wens je alle goeds toe voor de toekomst.

    groeten,

    Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Bianca, voor je lieve woorden.
      Sterkte met de zorg voor je moeder. De wetenschap, dat mijn stukjes je toch geholpen hebben, sterkt mij in de gedachte, dat het allemaal niet voor niets geweest is. En daar ging het bij mij OOK om.

      Verwijderen
  4. Hallo Hans ,

    Gecondoleerd en heel veel sterkte de komende tijd .

    Groetjes Mariska



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Mariska.
      Jullie reacties op mijn stukjes zijn voor mij de krenten in de pap. Geven mij de kracht om mijn draai weer te vinden, want MIJN leven gaat gewoon door.

      Verwijderen